Sep 9, 2011

Kek Coklat Tanpa Tepung


Kek Coklat Tanpa Tepung

250g badam
250g gula castor
250g cooking chocolate
5 biji putih telur
5 biji kuning telur
175g butter
sedikit garam


Cara menyediakan:

  • Badam di rendam, kupas &bakar pada suhu 180 darjah. Kisar.
  • Cairkan butter, ghula, choc bar atas air mendidih.
  • Masukkan kuning telur.
  • Pukul putih telur dengan garam* bekas mesti kering &  pukul betul2 kembang.
  • Bancuhan tadi dimasukkan kedalm putih telur.
  • Kacau sebati.
  • Masukkan ke dalam loyang. Bakar suhu 180 darjah selama 1 jam.

Nota: Resepi ini terjumpa dalam buku koleksi resepi peribadi. Memang tak pernah cuba lagi. Akan ku cuba jua suatu masa. Insya-Allah..

read more "Kek Coklat Tanpa Tepung"

Sep 8, 2011

My Old Time Peberet Kek Coklat


kEK CoKLaT Kukus

Bahan A:
1 cawan air
1 cawan koko
1/2 cawan gula halus

Bahan B:
250g mentega
2 cawan gula halus
2 cawan tepung kek
6 biji telur
1 sd teh esen vanila

Cara penyediaan:

  1. Bahan A disatukan dan dipanaskan atas api kecil.
  2. Kacau hingga likat dan dibiarkan sejuk
  3. Mentega dipukul dgn gula hingga kembang.
  4. Masukkan telur dan esen.
  5. Masukkan tepung berselang-seli dgn bahan A tadi.
  6. Kukus selama 45 minit.

Selamat Mencuba!

Nota: Sebab resepi ni adalah my old time peberet, so, takder gambar. Dah lama tak buat.. Tungguuu suatu hari nanti akan tiba jua, jika dipanjangkan usia.

read more "My Old Time Peberet Kek Coklat"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...