Bahan-bahan
250gm mentega
130gm gula kastor
2 biji kuning telur
1 sd teh esen vanila
400 gm tepung gandum
Badam biji (roasted)
Coklat masakan (dicairkan dengan mentega koko)
Badam cincang (roasted)
Cara
- Gaul mentega, gula kastor, kuning telur, tepung gandum dan esen vanila hingga rata dengan spatula kayu.
- Uli adunan dengan tangan hingga menjadi doh.
- Gunakan sudu teh untuk membentuk adunan agar sama besar.
- Leperkan doh dengan tangan dan letakkan badam secara melintang dan bentukkan mengikut bentuk badam.
- Bakar pada suhu 140 darjah celsius selama 40 minit
- Sejukan
- Celupkan ke dalam coklat cair. Gunakan penyepiy dan susun ke dalam mangkuk kertas.
- Tabur badam cincang dan sejukkan.
Dicedok dari Majalah Dara rasanya.. Selamat menerai..
0 orang berani komen:
Post a Comment