Dec 19, 2010

Masak Kerisik Kerang

Kerisik Kerang


Bahan²:
350 gm isi kerang yang telah direbus
125 ml minyak masak
150 ml Susu Sejat F&N
3 sudu kecil air perahan asam jawa
3 helai daun limau purut
Garam dan gula ikut rasa

Rempah campuran:
1/4 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1/4 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil belacan

Bahan untuk dikisar:
4 sudu kecil kerisik
3 sudu kecil cili kisar
5 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
1 sm kunyit hidup
1 sm halia
1 sm lengkuas
2 batang serai


Cara² menyediakan:
1.     Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
2.     Masukkan rempah campuran dan biar garing serta wangi.
3.     Tuang air perahan asam jawa dan masukkan daun limau purut dan kacau rata.
4.     Masukkan isi kerang, Susu Sejat F&N dan kaup balikkan hingga rata dan sebati.
5.     Rasa garam dan gula dan tambah jika perlu.
6.     Apabila telah garing dan kering, alihkan dari api dan hidang.

Jom Cuba!

Ini adalah dari Koleksi Mingguan Wanita 



p/s: Gambarnyer dah masuk sekali. Nampak sedap takk. Huhu.. memang sedap pun! Ngeee~

0 orang berani komen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...