Sep 9, 2011

Kek Coklat Tanpa Tepung


Kek Coklat Tanpa Tepung

250g badam
250g gula castor
250g cooking chocolate
5 biji putih telur
5 biji kuning telur
175g butter
sedikit garam


Cara menyediakan:

  • Badam di rendam, kupas &bakar pada suhu 180 darjah. Kisar.
  • Cairkan butter, ghula, choc bar atas air mendidih.
  • Masukkan kuning telur.
  • Pukul putih telur dengan garam* bekas mesti kering &  pukul betul2 kembang.
  • Bancuhan tadi dimasukkan kedalm putih telur.
  • Kacau sebati.
  • Masukkan ke dalam loyang. Bakar suhu 180 darjah selama 1 jam.

Nota: Resepi ini terjumpa dalam buku koleksi resepi peribadi. Memang tak pernah cuba lagi. Akan ku cuba jua suatu masa. Insya-Allah..

1 orang berani komen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...