Jan 31, 2011

Kentang Lenyek

Bahan kentang lecek:
  • 500 gram kentang (dikupas )
  • 1 cawan susu segar
  • 50 gram mentega
  • garam dan serbuk lada putih sebagai perisa.

Cara memasak:
  1. Rebus kentang di dalam air dan bersama sedikit garam. Biarkan merenih sekitar 20 minit atau sehingga kentang dari benar-benar empuk.
  2. Angkat kentang dan toskan. Lecek sehingga halus.
  3. Tambahkan susu segar, mentega sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati. Tambah serbuk lada puthi sebagai perisa.

Bahan kuah kentang lecek:

  • 2 sudu minyak masak
  • 50 gram mentega
  • 20 gram tepung gandum
  • 1 batang saderi (dipotong kecil)
  • 1 ulas bawang besar (dipotong kecil)
  • Serbuk lada sulah dan lada hitam
  • 2 sudu sos tiram
  • 1 cawan air
  • 2 cawan stok ayam (cecair)
  • 1 cawan susu segar (UHT juga boleh)

Cara memasak kuah:

  1. Panaskan minyak masak, goreng daun saderi dan bawang sehingga layu. Angkat dan biarkan sehingga sejuk
  2. Kisar semua bahan goreng tadi sehingga halus. Gunakan sukatan air.
  3. Cairkan mentega menggunakan air kecil, masukkan tepung dan kacau sehingga sebati. Tuangkan air, stok ayam dan susu segar. Kacau perlahan.
  4. Masukkan bahan kisar sambil mengacau. Masak sehingga mendidih dan boleh diangkat.


Nota: Resepi dikutip dari sumber lain yang boleh dipercayai. Dijadikan koleksi resepi peribadi untuk direalisasikan di suatu masa nanti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...