Nov 1, 2010

Buat Almond London Sendiri

Salam uols..

Bahan-bahan
250gm mentega
130gm gula kastor
2 biji kuning telur
1 sd teh esen vanila
400 gm tepung gandum
Badam biji (roasted)
Coklat masakan (dicairkan dengan mentega koko)
Badam cincang (roasted)



Cara
  1. Gaul mentega, gula kastor, kuning telur, tepung gandum dan esen vanila hingga rata dengan spatula kayu.
  2. Uli adunan dengan tangan hingga menjadi doh.
  3. Gunakan sudu teh untuk membentuk adunan agar sama besar.
  4. Leperkan doh dengan tangan dan letakkan badam secara melintang dan bentukkan mengikut bentuk badam.
  5. Bakar pada suhu 140 darjah celsius selama 40 minit
  6. Sejukan
  7. Celupkan ke dalam coklat cair. Gunakan penyepiy dan susun ke dalam mangkuk kertas.
  8. Tabur badam cincang dan sejukkan.
Senang bukan. Hehe.. Ann pun baru nak cuba, harap2 bukan hangat2 tahi ayam jer.. Dulu penah belajar dah, tapi belom sempat nak cuba.. Ini kira baru jumpa semula resepi..

Dicedok dari Majalah Dara rasanya.. Selamat menerai..

0 orang berani komen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...